Leer je steen kennen

De eerste stap in behoorlijke steenzorg en onderhoud is de geologische indeling en samenstelling van uw steen te begrijpen. Deze informatie helpt u om te identificeren welke schoonmaakproducten u wilt gebruiken en hoe u het beste voor uw natuursteen kunt verzorgen.

Natuursteen is gecategoriseerd in drie basis geologische classificaties door hun respectieve vormingsprocessen: Sedimentair, Metamorf en Stollingsvormig. Bovendien kunnen stenen in elke categorie Calcareous of Siliceous zijn.

Calcareous steen bestaat hoofdzakelijk uit calciumcarbonaat, een chemische verbinding die vaak voorkomt in natuursteen, schelpen en parels. Calciumcarbonaat is gevoelig voor zure oplossingen, zodat milde, niet-zure reinigers worden aanbevolen.

Siliciumhoudende steen, zoals de term impliceert, is één die hoofdzakelijk bestaat uit silicaten, zoals kwarts, veldspaat, glimmer, enzovoort. Een zilverkleurige steen is in het algemeen bestand tegen de meeste zuren die in de keuken worden gevonden, hoewel zure reinigers nog steeds niet worden aanbevolen, Aangezien deze stenen sporenwaarden van mineralen kunnen bevatten die zuurgevoelig zijn.

 

Schoonmaken:

Reinig stenen oppervlakken met een neutrale reiniger, steenzeep of een mild vloeibaar afwasmiddel en warm water.

Net als bij een huis schoon gemaakt, kan een te grote concentratie reiniger of zeep een film achterlaten en strepen veroorzaken. Volg de aanbevelingen van de fabrikant.

Gebruik een schone lapmop op vloeren en een zachte doek voor andere oppervlakken voor de beste resultaten.

Spoel het oppervlak grondig af na het wassen met de zeepoplossing en droog met een zachte doek.

Verander het spoelwater vaak.

In het bad of andere natte gebieden kan zeep scum worden geminimaliseerd door gebruik te maken van een squeegee na elk gebruik. Om zeepschuim te verwijderen, gebruik een niet-zure zeepschuimverwijderaar of een oplossing van ammoniak en water (ongeveer 1/2 kop ammoniak tot een liter water). Frequent of overmatig gebruik van een ammoniakoplossing kan uiteindelijk het oppervlak van sommige stenen typen vervelen.

In het buitenzwembad, spoel de patio of het bubbelbad met helder water en gebruik een milde bleekoplossing om algen of mos te verwijderen.

 

Schoonmaakproducten:

Veel leveranciers bieden producten die worden gebruikt voor steenreiniging.

Producten die citroen, azijn of andere zuren bevatten, kunnen kalkhoudende stenen verdoven of etsen.

Schurende poeders of crèmes bevatten vaak schuurmiddelen die bepaalde stenen kunnen krabben.

Veel in de handel verkrijgbare roestverwijderaars (wasserijroestvlekverwijderaars, toiletschoonreinigers) bevatten tracepiegels van fluorwaterstofzuur (HF). Deze zure aanvallen silicaten naast andere mineralen. Alle stenen, waaronder graniet en kwartsiet, worden aangevallen als ze blootgesteld worden aan HF.

Meng geen ammoniak en bleekmiddel. Deze combinatie creëert een giftig en dodelijk gas.