Voors en tegens van speksteentegenhangers

Speksteen is een natuursteen die wordt gebruikt voor werkbladen in de keuken en andere interieurelementen. De unieke, rustieke schoonheid van deze steen is vooral geschikt voor een rustieke inrichting in landelijke stijl. Soapstone werkbladen worden ook gebruikt in sommige traditionele en eclectische keukenontwerpstijlen. Er zijn voordelen en beperkingen bij het gebruik van dit type steen voor werkbladen.

Voordelen van het gebruik van speksteen

Spekstenen werkbladen hebben een natuurlijke schoonheid en warmte. De natuursteenindustrie biedt speksteen in kleuren die variëren van wit tot houtskoolgrijs van kleur. Enkele van de meer gebruikelijke steenkleuren zijn grijze en effen donkerdere kleuren, zoals houtskoolgrijs en zwart. Speksteen is geliefd vanwege zijn natuurlijke schoonheid en rijke marmering, met name de witte en grijze bloeddoorlopen van Barroca speksteen.

Speksteen is niet poreus zoals veel andere soorten natuursteen. Om deze reden zal het niet gemakkelijk vlekken, hoeft het niet te worden geseald en kan het worden gereinigd met water en zeep. Wanneer u dit type steen kiest voor het aanrecht van uw keuken, hoeft u zich geen zorgen te maken over het morsen van wijn of zuur voedsel op het aanrecht, net als bij andere soorten natuursteen. Het gebrek aan porositeit maakt ook speksteen een gezondere keuze omdat er minder risico is dat bacteriën in de steen sijpelen en mogelijk ziekte veroorzaken.

Hoewel verzegeling niet vereist is om speksteentellers te beschermen, kan het oliën van de steen met natuurlijke minerale olie worden gedaan voor esthetische doeleinden. Door de steen te oliën, blijft het er geweldig uitzien en krijgt het een donkerdere uitstraling als u het donkerproces wilt versnellen. Maar natuurlijk, na verloop van tijd, erft de steen een aantrekkelijke natuurlijke, donkere patina.

Een ander voordeel van speksteen is de natuurlijke hittebestendigheid. Hete pannen zullen het aanrecht niet verbranden, zoals bij veel andere soorten steen. Dit betekent dat je potten direct op het aanrecht kunt plaatsen zonder de steen te beschadigen.

Tegens van zeepsteen in werkbladen

Speksteen bevat talk, die de steen zijn unieke melkachtige uitstraling geeft. Steen met een hoog talkgehalte is echter ook zachter dan andere natuursteen. De mate van zachtheid varieert met de hoeveelheid talk in de steen. De zachtheid van deze steen maakt het minder duurzaam bij gebruik in werkbladen van de keuken. Om deze reden is het beter voor gebruik in keukenontwerp voor keukens met weinig verkeer, omringende schoorstenen en omringende douches of baden.

Hoewel de steen hete potten en pannen aankan, kan deze nog steeds worden beschadigd. Vanwege de zachtheid van deze steen, moet u voorkomen dat u zware potten en pannen laat vallen of direct op het oppervlak snijdt. Als u dit type aanrecht kiest voor uw keuken, moet u een snijplank gebruiken om schade aan het oppervlak van de toonbank te voorkomen.

Het ontbreken van diverse steenkleuren is een ander nadeel voor veel mensen. Hoewel dit type natuursteen in verschillende grijstinten wordt geleverd, is er niet zo veel meer kleur als in andere soorten steen, zoals graniet. Als u meer kleur wilt in het aanrecht, kan graniet meer geschikt zijn voor uw behoeften.